Väkivaltaa vastaan jokainen päivä

VÄKIVALTAA VASTAAN JOKAINEN PÄIVÄ JA JOKAINEN YÖ

 

25.11 On muodostunut YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseksi päiväksi. Aihe on tärkeä ja se ansaitsisi meidän huomiota vuoden jokaisena päivänä. Joka kolmas nainen Euroopassa on kokenut henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Meidän lähelläkin melko varmasti joku elää väkivallan alla, ehkä emme huomaa, ehkä emme halua huomata. Emme uskalla puuttua, koska pelkäämme kuinka meidän itsemme käy ja meidäthän on opetettu vaikenemaan. Ongelmat tulee lakaista sinne maton alle, ei niistä voi muille kertoa.  Terveydenhuolto ei ymmärrä, eikä puutu, koska ei ole aikaa, koska ei tiedetä mihin asiakas tulee ohjata jos hän avautuukin tämän puolen problematiikasta. Kun ei ole lääketieteellistä selitystä ei ole ongelmaa. Tiedän ikävän monen ko. alan koulutuksen saaneen ajattelevan ettei kuulu vastaanotolla hoidettaviin ongelmiin. Olen itse törmännyt vastaanotolla vain toteamukseen ”näytät sille, ettei sinulla on ongelmia.” No hyvä jos näytän sille. Mutta onko tämä tosiaan vallitseva käytäntö? Miksi asioista ei puhuta ja kysytä niin kuin ne todella oikeasti meille näyttäytyvät?

Minä haluan rikkoa puhumattomuuden rajoja ja haluan saada ihmiset ymmärtämään, että maton alle ei kuulu tunkea yhtään mitään. Ei kipuja, roskia, eikä muistoja.

Väkivaltaa kokevat myös miehet. Olen saanut lukuisia yhteydenottoja miehiltä siitä kuinka heidät manipuloidaan, alistetaan, nainen käy kotona päälle ja jokainen kotoa poistuminen aiheuttaa sotatilan. Onneksi näistä puhutaan, jos ei vielä ääneen niin edes yksityisviesteissä. Myös miesten kokema väkivalta ansaitsee tulla kuulluksi ja nähdyksi.

Väkivalta oli se minkä tasoista tahansa ei vain yksinkertaisesti kuulu kenenkään elämään.

Suomalaisista 80% on sitä mieltä, että lähisuhdeväkivallan pitäisi olla rangaistava teko, silti vain 10% kokee että toisen jatkuva halventaminen on lähisuhdeväkivaltaa, mutta 33% on sitä mieltä että elinpiirin rajoittaminen on väkivaltaa. Meneekö meillä puurot ja vellit sekaisin? Vai emmekö vain ymmärrä termejä? Halventaminen, manipulointi ja alistaminen kun ovat juuri henkisen lähisuhdeväkivallan yleisimmät tunnuspiirteet.

Puhumattomuutta vastaan käyn helmikuussa kun aloitamme Minkkisen Samin kanssa puhumaan asioista suoraan radiossa. Suomi tarvitsee puhetta, se tarvitsee kunnon mattojen tamppauksen.  Sami on mies joka puhuu suoraan ja maton alle ei tosiaan jää yhtään mitään. Ehkä me ohjelman avulla päästään vähän lähemmäksi sitä että jokainen myös miehet alkavat puhua enemmän. Vaikka tämän tekstin sävy oli synkähkö lupaan, ettei tuleva ohjelma ole synkkä.

Se on ihan kaikkea muuta tilannehuumorista – mustaan huumoriin, sillä sitä me tarvitsemme!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>