hand-pelon

Joulu ei poista pahaa oloa

Moni elää jouluna rakkauden täyteistä aikaa läheisten keskellä ja nauttii elämästä ja yhdessäolon voimaannuttavasta tunteesta. Tämä onkin ihanteellinen ja toivottava olotila – saada rauhoittua rakkaiden kanssa ja nauttia yhdessäolosta. Toisissa kodeissa asiat näin hyvin. Samaan aikaan toisaalla leivotaan joulutorttujen sijaan elämänkumppania turpaan joko henkisesti tai fyysisesti.

Henkinen lähisuhdeväkivalta ei poistu juhlapyhinäkään, vaan musta joulu on todellakin musta joulu, oli maa valkoinen tai ei. Vaikka jouluna pystyttäisiin pitämään kulissit pystyssä, eivät väkivallan varjo ja pelko poistu jouluna kodeista, joissa se on läsnä myös muulloin kuin jouluna.

Pahimmillaan jouluna hyvitellään lahjoin ja materialla pahoja tekoja kuluneelta vuodelta ja pyydetään anteeksi taas kerran ja aivan kaikkea. Kulissit ovat taas pystyssä, vaikka jokainen lähellä oleva tietää, etteivät kulissit kestä, eivät edes seuraavaan päivään. Väkivalta on vallankäyttöä, oli ajankohta ja vuorokauden aika mikä tahansa. Joulu on perinteisesti ollut lasten juhla, mutta väkivaltaisissa perheissä kärsivät jouluna valitettavasti myös lapset. Jäljet kantavat pitkälle, ja rikkoutuneen sielun paikkaaminen ei onnistu välttämättä koskaan.

Väkivalta ei ala eikä lopu jouluna

Vaikka joulupöydässä nautitaan alkoholia, ei väkivalta ole pelkästään joulun ajan tuomaa tunteiden purkausta. Taustalla on yleensä pidempään jatkunut paha olo, joka purkautuu jokapäiväisessä arjessa, ei pelkästään pyhinä. Tämä sama ilmiö on nähtävissä myös kesälomakaudella. Tunnelmat tiivistyvät, ja toisen naama ärsyttää vieläkin enemmän kuin yleensä, sillä aikaa yhdessäoloon on paljon ja nopeaa pakotietä ei ole.

Vaatii rohkeutta puhua väkivallasta, nostaa asia esille ja lähteä kotoa – vaikka keskellä jouluyötä. Meillä Suomessa on onneksi turvakoteja, ensiapu, poliisi ja hätänumero palvelemassa myös pyhinä. Toki yhteyden ottaminen vaatii paljon rohkeutta, mutta se on ehdottomasti sen arvoista. Rohkeuden lisäksi tarvitaan tunneherkkyyttä ja -älyä tajuta manipuloinnin jatkuvan myös joulupöydässä.

Selittämätön tuska

Elääkö sinun lähelläsi joku henkisen lähisuhdeväkivallan alla? Ilmeneekö lähelläsi selittämätöntä pahaa oloa? Tai onko sinut vallannut selittämätön paha olo, johon et keksi syytä. Joku on pielessä mutta mikä? Pelkäätkö yhteisiä vapaita puolisosi tai läheistesi kanssa? Etsitkö pakotietä perheen lomien aikana?

Anna itsellesi joululahja ja pysähdy miettimään, miksi voit pahoin. Onko kotisi seinät turvalliset ja sytytätkö kynttilän aattoiltana joulun ilosta, lämmöstä ja rakkaudesta vai pelosta ettet näe enää seuraavaa joulua henkisesti tasapainossa?

Saman lahjan voit antaa lähellesi. Lahjan joka ei vaadi rahaa tai stressiä sen suunnittelusta, eikä varsinkaan aikatauluttamista joulurauhan julistuksen, kinkun paiston ja saunan lämmityksen välillä taisteluun. Tartu käteen ja välitä. Samalla voit olla se ihminen, joka pelastaa. Uskalla ottaa puheeksi ja uskalla puhua suoraan. Uskalla kysyä ja kuunnella, vaikka kaikki olisi hyvin. Joulun ei tarvitse olla lahjojen perässä juoksemista ja kello kaulassa suorittamista.

Rentoudutaan, nautitaan siitä mitä meillä on ja muistetaan katsoa lähelle ja kiittää. Rakkaus, onnellisuus, turvallisuus ja rauhaisa yhdessäolo eivät ole kaikille itsestään selviä asioita. Näitä asioita ei saa rahalla ostettua lahjapakettiin, ne tulevat aivan muualta.

Lämpöä jouluun,

Pelon varjon tiimiltä

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>